Exit 2011…

Exit 2011.

Det er på tide å ta farvel,
og pakke ned det forgangne år.
Et år med mye styr og sprell
men mest av alt med vonde sår.

Starten var jubel og glede;
et ski-vm i seiersrus.
og hele landet var tilstede
på medaljefest med jubelbrus.

Så slo terroren ned hos oss,
tok syttiseks uskyldige  liv.
Ungdom villig til å sloss
med idealisme og initiativ.

Deres stemmer stoppet brått
av en brutal terrorist.
Og ennå har vi ikke forstått
hvorfor det endte så tragisk og trist.

Bak gleden kan tragedien lure,
bak engasjementet også sorg.
Vi må stå mot terrordiktaturet,
og bygge vår nye tillitsborg.

En høst med storm og uver kom,
infrastruktur ble lagt i grus.
Folk sin hverdag ble helt snudd om,
og mange gråt foran nedblåste hus.

Husk at vi bor i et åpent land,
det gjelder å stå opp for hverandre.
Støtt oppunder en fallen mann,
og husk, fellesskap kan forandre.
29.12.2011.M.m.

Et godt nyttår til alle mine blogglesere og venner!

 

 

 

Desemberkavalkade 2011…

I tillegg til kavalkaden kunne jeg ikke dy meg, men måtte ta med Nemi’s høykarbodiett.

Desember 2011.

Me ynskte ei fredeleg adventstid,
og ikkje ein bitter løvestrid.
Men brått kom krangel om olje og gass,
ministrane kjempa om spalteplass.
Ein vil auka oljepumpetrykket,
ein annan viftar med sitt grøne smykke.

Og då er det ein ting eg lurer på.
Vil regjeringa falla, eller vil ho stå?
Vil den raudgrøne semja sprekka,
Eller kan ho leva som varig svekka.
No ventar eg berre at spikersuppekokken
enno ein gong temmer løveflokken.

For løvesjefen er dagen stri.
Han kom til å gje ein fårleg garanti.
Kreftbehandling innan tre veker,
anten du er syndar eller kveker.
For å sløkkja eit politisk bål
er garantien no vorten eit mål!!

No er julefreden vår komen i fåre,
utan smør til kakene våre.
Nede i fjøset syndaren står.
Det  er den jurtunge kua vår.
Men hjelpa kom frå vår danske bror.
Han kom med smør til vårt julebord.

Jau, jula kom og politikken dovna,
men trur du at vergudane sovna?
Nei, me vart vitja av storm og orkan.
Vårherre opna sin uverskran
Mange laut tola store tap,
når eigendomar vart gjort til skrap.

Men inne i dei fleste heimar,
kjendes gode juleeimar.
Slekter møttes i festleg lag,
borte frå kvardagens tidsklemmejag.
Familiar fekk ein triveleg kveld.
Dei trassa uver, heldt jul likevel.
26.12.2011.M-m.

 

Julens bokfangst…


Gubben hadde kommet med bokønske som julegavetips, og bokgavene strømmet inn.
Her var krim, og det har jeg stor sans for på regntunge vinterkvelder.
Så fikk jeg to vakre bøker om Hurtigruta, om leida nordover og stoppestedene. Jeg vil påstå at en av disse bøkene er must dersom man planlegger en rundtur.
Den siste boka, Mørkets rike, er kanskje den mest interessante. Den handler om livet i Nord-Korea, fortalt av folk som har hoppet av fra regimet. Livet der fortoner seg helt absurd, og man blir sittende igjen med tanker om hva som får folk til å godta den umenneskeligheten  de blir utsatt for.
Visste dere forresten at “den store guden” anbefaler at kvinner ikke gifter seg før de er 28 år og menn før de er 30 år. Vet dere og hva en anbefaling betyr i Nord-Korea?!?!
Boka er jo ekstra aktuell nå som de begraver ett av sine overmennesker, Kim Jung Il.

Ha en fin dag.

Er det ikke snart nok ..?

Nå har vi, i snart 14 dager,  hatt kontinuerlig storm, regn og torden, og det hele har toppet seg med to – tre orkanbyger. Dette har satt igang ødeleggelser her på Vestlandet som vi knapt kunne tenke oss var mulig.

Trær som knakk som fyrstikker over hus, over biler og over strømnettet vårt. Dette har medført at titusenvis har vært uten strøm i dagevis. Telenettet har vært nede, og fremdeles – etter 60 timer – er det over 5000 som er uten kontakt med omverden.

Så er det alle jordrasene som har oppstått etter det massive regnværet vi har hatt. Folk har tapt sine hus og/eller fått ødelagt sin levevei (jordbruket).

Hva kan man så gjøre når ødeleggelsene herjer, og en ikke kan få meddelt seg til omverden fordi strømmen er borte, telefonen er død og bilen stoppes av et ras nede i veien. Såvel de skadelidte som evt bergingspersonell sitter i den samme fellen. Infrastrukturen er ute av drift, og dermed fungerer ikke nødrutinene i vårt sårbare samfunn.

La meg med en gang si, rednings – og rydde personell står klar til å gjøre en innsats, men hva hjelper det når det viktigste hjelpemidlet – infrastrukturen ikke virker.
Det er først og fremst viktig at strømnettet vårt er oppe og går, og her har selvsagt nettleverandørene et ansvar – ikke for å være usårbar overfor et dommedagsvær, men for å hogge brede nok skogsgater slik at trær ikke ramler ned på linjene – bedre dimensjonering av kraftmastene er også deres ansvar.
Så skal selvsagt det flotte mobilnettet vårt tåle at strømmen forsvinner. Har de ikke hørt om batteribackup og nødaggregat der i gården. Det man får høre fra den kanten er at en slik backup vil koste en milliard. Ja, tenk – det er under 10% av overskuddet i 2010, som – etter sigende – var på 14 mrd. Ja, bunnlinja er viktig, vet dere, i alle fall vet bedriftene å snakke om det.
For å sikre  basiskommunikasjonen ved slike store hendelser må en gå til anskaffelse av satelitttelefoner på strategiske steder i kommunene for å sikre nødkommunikasjonen.

Etterpåklokskap, seier dere ? Nei, bedre sikring av strømtilførsel og kommunikasjon må være overordnet bunnlinja i regnskapet og statens higen etter å håve inn avgifter på basistjenestene våre. Forresten så er det vel vi brukere som sikrer bunnlinja til statsbedriftene i alle fall

Jeg håper inderlig at siste ukenes stormnetter og hendelser tidligere i år nå kan åpne både politiske, byråkratiske og økonomiske øyne for verdien av å oppretthgolde god beredsskap – OG SÅ GJØRE NOE MED DET.

Lykke til!!

 

Tar det aldri slutt..?

Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle syte over mine plager, men ettersom jeg nå har vært hjemsøkt av lungebetennelse og gud vet hva fra før jul, kunne jeg ikke holde meg lenger. Til og med bloggingen har vært ute av mine tanker denne tiden – da er det ille. I og med at jeg nå rabler ned noen ord kan det jo være et positivt signal mht den fysiske tilstanden.
For å holde mot og humør oppe har jeg vært litt innom Google og der fant jeg et litt artig bilde som jeg herved videreformidler til mine lesere.

Vel, i morgen eller i overmorgen lover jeg å komme med noen egenproduserte betraktninger over hendelser i årets siste måned.

Er Snåsamannen et alternativ…


Google.

Smått om senn back in business etter noen j—-ige dager, men lægebesøket i går avklarte mye. Da fikk jeg info om at det i år herjer en clamydialiknende lungebetennelse som benevnes Mycoplasma. Den gir mange forskjellige symptomer, bl a hoste (mye hoste) og hodepine.
Lidelsen kan trekke ut og hjelpemidlet er Dosycyklin, men jeg er også tipset om Snåsamannen.
Vel, sakte men sikkert kommer jeg vel ut av dynene, men jeg anbefaler slett ikke denne aktiviteten under dynen nå bare et par dager før jul.
Ettersom jeg nå delvis er i aktivitet igjen står produksjon av tomatsild på programmet. I tillegg venter vi på barnebarn som skal delta i pynting av juletreet.
Det blir nok jul dette året også.

Stakkars mann…

Fins det noen som kan være sykere enn en gammel gubbe (eller kanskje en yngre) som er nedsylta og forkjølt. Nei vi er nok adskillig mye sykere enn våre bedre halvdeler i samme situasjonen.
Godt det da fins effektive medisiner, som t ex cognac. Det sies å være den mest velsmakende medisinen mot forkjølelse som ikke virker.


Google har faktisk fanget meg opp i min elendighet.

Stort mer er det ikke å si om min tilstand bortsett fra at det kommer til å bli så som så med bloggingen til snørr og tårer er borte. I morgen hadde jeg forresten tenkt å skrive om Thomasmesse eller Thomas Fulltønne – vi får se hva det kan bli til.

Kompliserte familieforhold…

Først et litt tåkete bilde inn mot  byen vår denne morgenen. Bildet ble tatt før den første kaffekoppen, derfor var hånden mer skjelvende enn vanlig.

Så over til de kopliserte familieforholdene. Jeg fulgte denne “slektstavla” en stund, men datt litt ut etterhvert.

Stakkars mann, sa psykiateren. Kan du fortelle meg hvorfor du drikker så mye?
Jeg skal forsøke å forklare det hele, sa pasienten.
Jeg ble forelsket i en enke som hadde en voksen datter, og jeg giftet meg med enka. En stund senere giftet min far seg med min stedatter. Derfor ble min kone og jeg svigerforeldre til min far.

Etter en stund fikk min stemor, altså min kones datter, en sønn. Og den gutten ble naturligvis min bror, ettersom han er min fars sønn. Men han er også sønn til min kones datter, og derfor ble min kone guttens bestemor og jeg ble bestefar til min bror. Så fikk min kone og jeg en gutt, og han ble min fars svoger. Min sønns stesøster  er da også hans farmor – ettersom min far er hans farfar. Min far er altså mitt barns svoger ettersom hans søster er min fars kone. Jeg er altså bror til min egen sønn. Sønnen er min farmors nevø og jeg er farfar til meg selv. Jeg er bror til min far og samtidig sønn og far til ham. Min kone er min stemor, mor, svigerinne og stedatter. Jeg er far og sønn til meg selv.

Takk, sa psykiateren. Det er ikke rart at du drikker. Fortsett med det.
Vitser.net

Ha en fin og ukomplisert dag.