Hol i hovudet, eller berre hol?


Stole frå Bergens Tidende. (orsak tjuveriet).
 

Det måtte koma ein gong. Fullt brukande dieselbilar vert no hogde opp ved overgong til EL-bil. Ein offentleg etat i Bergen sender no sine dieselbilar til skroting når dei kjøper nye EL-bilar.
Me er vel alle no etter kvart klår over at EL-bilen meir og meir tek over etter fossilbilane, men er det verkjeleg tanken, og er det bærekraftig å skrote dieselbilen medan han framleis er i god og kjørbar stand. Politikarar og byråkratar gjer sitt beste for å få bort fossilbilane. Avgifter, bompengar og køyrerestriksjonar  er deira verkemiddel til det. Men ærleg tala. det kan ikkje vera meining i å skrota gode bilar før dei har nådd sin tekniske levealder.
Kvar vert det av miljøgevinsten når det lyt produserast fleire EL-bilar for å erstatta dei for tidleg kondemnerte dieselbilane? Å produsera EL-bilen er minst like miljøbelastande som å produsera fossilbilen, og kva med avhending av bilen, gjenbruk/destruksjon av batteri. Mykje står att å avklara mht miljøfottrykket EL-bilen kjem til å sitja.
Ein ting vil eg i alle fall hevda. Å skrota bilar som er fullt kjørbare, og som held seg innafor rammene som er sett for miljøfotavtrykk, kan umuleg vera god miljøpolitikk. 

8 kommentarer
  1. Jeg har en dieselbil 2005-modell. Fullt brukbar, men antagelig er det svært lite å få igjen for den. Enig i at det er dårlig miljøpolitikk i det å skrote dem lenge før tida!😐

  2. karidansen: Jeg har også dieselbil, men kommer ikke til å skrote den før “tida”, det ville være meningsløst.
   Det er ikke alltid lett å vite hva som er rett og galt når det gjelder miljøbelastning, og her tror jeg politikere og beslutningstakere er i samme båt som oss menige. Synd at de da etter å ha gitt oss feil råd (kjøpe dieselbil) nå i etterkant straffer oss.
   Lev godt med din dieselbil, det gjør jeg.

  3. Du har så rett, det virker som styring og stell har kommet helt ut av hengslene. Er ikke våre etterkommere i komiteer og administrasjon utstyrt med den hjernekapasiteten vi har? Eller er det vi som ikke klarer å følge med? Nei vi tror ikke det, gjør vi vel? Bare så synd at de hører ikke på oss eller vil lære av oss….. Ha en kjempegod fredag!!!

  4. vi har bare dieselbilar,både privaten,traktor og bobil ,og mannen i huset har ingen planer om å skifte ut,nei det der er ikke god politikk,da hadde det vært bedr om dei sponsa kolektivtransporten mye mere så folk ville bruke den.Om en uke tar skulebussen hos oss ferie ilag med skuleungane og da står iallefall vi her inne i fjorden uten noen form for kolektiv transport,for oss på bygda er ikke elbil et alternativ.Skulle ønske regjeringa tenkte litt lengre enn sin nese eg for ikke alle bor i en storby

  5. Mimremor: Nei, vi burde bli flinkere til å si vår mening og vi burde blitt tatt med på råd. Om vi eldre har dårlig syn, og kanskje dårlig hørsel så har vi lang erfaring, og det er ingen dårlig kvalifikasjon.
   Tullete beslutninger, tatt av overtrøtte politikere i sene nattetimerburde vi vært spart for.
   ha en fin dag.

  6. fruensvilje.blogg .no: Du peker på noe av problemet. Beslutninger blir tatt ut fra storbyperspektivet, og bilbruk på by og landsbygd er to forskjellige ting. Dieselbilens forurensing (NOX og svevestøv) har forsvinnende små konsekvenser i grisgrendte strøk, og som du seier EL-bilen er ennå ikke noe alternativ der.
   Jeg er helt enig i at kollektivtilbudet burde bli mye bedre. Kunne ikke et bedre tilbud bli finansiert av miljøavgifter som tas inn fra biltrafikken.
   Ha en fin dag, håper vinden har løyet nå.

  7. Slik kan det gå når en har bare en tanke i hodet; vi skal berge miljøet, koste hva det koste vil. Det er så mange aspekter i dette klimaregnskapet at knapt noen har oversikt over kostnad og nytteverdi av tiltakene. Politikerne vil som vanlig løse alle problemer ved å pålegge nye avgifter. De fleste ting vi mennesker foretar oss har to sider; en positiv og en negativ. Det dumme er at dette først blir synlig etter en tid; ref den lovpriste plasten og problemer med den helvetes plasten. Nei, dette er ikke enkelt, men ingen vil snakke om det største problemet; overbefolkningen i verden.
   Ha en fin fotballhelg foran TV-ruta.

  8. Pedro: Helt enig, overbefolkningen er et grunnproblem. I tillegg er nok skjevfordeling av ressursene en tilleggutfordring. Får vi ikke bedre kontroll med disse t5o faktorene tror jeg at fremtiden ser traurig ut…
   Jeg kjører diesel og fortsetter med det så lenge appanasjen rekker førl alle straffeavgiftene løvehulen stopper meg.
   Ha en trivelig helg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg