Jul i familien “Storm”.

Dette blir en beretning om en hyggelig julaften pepret med overraskende utfordringer.

Google.

Det hele startet så flott. Gubben og frua (mest frua) rydda og dekket et fint julemiddagbord. Deretter gjennomførte gubben sitt vanlige, og litt oppskrytte julerituale med å produsere kålrabistappa til pinnekjøtt middagen. Alt går etter planen, og følelsen av, alt under kontroll, var absolutt tilstede. Gjestene var ventet om fire timer og pinnekjøttet blir ferdigkokt på snaut tre.

Når pinnekjøttet skal kokes starter festlighetene:
Gubben slår på familiens flotte nye induksjonskomfyr og ferdigstillelse av “årets måltid” skal starte. Men hva skjer? Jo, den avanserte drittkomfyren blinker med alle varsellamper som finnes gubben kjenner enn lett panisk angst for julemiddagen, for gjestene kommer om tre timer!
Hva gjør man på en julaftens ettermiddag kl 16.30? Hvem står da klar til å rykke ut for å reparere en havarert induksjonskomfyr.. Etter en febrilsk gjennomgang av komfyrens driftsmanual med diverse kryptiske feilmeldingskoder finner man ut at det er en elektronisk feil som har oppstått, og at man bør kople komfyren fra strømnettet. Men hvor er nå den kontakten? Jo, langt inne under kjøkkenbenken, nærmest utilgjengelig for en giktbrudden 80-åring.
Da kommer naboen med det forløsende tipset! Slå av og på sikringen – og vipps – den djevelske komfyren virker igjen og pinnekjøttet putrer snart i kjelen, men nå er det bare to timer til gjestene kommer. Likevel, forvirringen senker seg, og ro og orden på kjøkkenet gjenopprettes snart.

Så glir vi over i fase to. Gubben skal ut på familiegrava med lys, slik tradisjonen er. Han tar med seg lys og lykt og putter oppfyringsstaven i lomma og setter seg i bilen. KNEKK, hører han da. Staven brekker, og andre fyrtøy finnes ikke i huset. Bensinstasjonen bør være redningen, og kursen settes dit. Joda, der har de sigarettennere så da skulle vel lyset i gravlampa være i havn. Jeg spurte forresten hvor lenge de hadde åpent på julaften, og fikk da melding om at de stengte om fem minutter. Jaja, det var dagens flaksøyeblikk. Gravene fikk sin belysning og julefreden og minnene strømmet på der ute på den oppolyste gravlunden.

Nå må vel resten av kvelden gå på skinner.
Gjestene kommer, og vi kommer i gang med julemiddagen godt en time forsinket, og det ble en hyggelig julekveld med gaveåpning, litt oppsummering av året, planer for det neste året. En hyggelig familiesammenkomst, med andre ord. Gode og mette og litt utslitt legger vi oss ved 34-tiden og søvnen kommer straks.

Men hvor lenge var Adam i paradiset, og gubben og frua i senga – for den del?
Jo, omtrent nøyaktig i to timer. Da brøt he…. løs med piping og blinking og gubben spratt opp (så fort en 80-åring kan sprette) av senga. Hadde vi glemt å slukke et julelys? Nei alt ser normalt ut i leiligheten. På med klær og ute i gangen står mer eller mindre resten av beboerne og lurer på hvor det brenner. Kontrollpanelet viser at det er sprinkleutløsning i det tekniske rommet (vi kan høre vannsuset), med fornemmer ingen tegn til brann. Antakelig en teknisk feil.
Men hvem kan kontaktes, og hvem svarer på telefoner kl 03.00 natt til første juledag. Vaktmester,vedlikeholdspersonell kommer vi omsider i kontakt med, og etter vel en time kommer redningen i form av en blid tekniker som har avbrutt julenattsøvnen og kjørt 5 mil for å redde vår nattesøvn.
Vannlekkasje ble stoppet og alarmer deaktivert, og vi kunne etterhvert finne tilbake til den varme senga ved femtiden om morgenen i lykkelig forvissning om at vi nå hadde blitt godt kjent med alle naboene som hadde tilbragt julenatten sammen i en gang mens alarmlysene blinket rundt dem.

Forresten hadde jeg nesten glemt det det hele startet med. Da jeg skulle ta gløgglassene opp fra boden og bar oppbevaringskofferten forsiktig i hånda åpnet den seg selvsagt over flisegulvet, og resultatet trenger jeg vel ikke å opplyse om. Det var i alle fall ikke julevangeliet som ble lest der ute i gangen da det hendte.

GOD JUL!!!

8 kommentarer
  1. Oj da.. skal ikke være lett gitt.. Ikke slike dager det passer at ting ikke fungerer..men bra det løste seg da…
   Og det gjelds å se det positive som du gjør her, som at der ble kjent med naboene..hehe..
   Da håper jeg dagene fremover går “smertefritt”.. God jul vider til deg og dine :))

  2. annebe: Takk for hyggerlig hilsen. Det ble en hektisk julekveld – og – natt, men det løste seg til slutt. Det er ikke lett å få tak i ressurser en julenatt.
   Om det roer seg nå er slett ikke sikkert, for i morgen går vi ombord i danskebåten for å feire en venns 80-års dag i Skagerak. Håper at været ikke blir for heftig, vi får heller stå for heftigheten selv…
   God romjulstid…

  3. Jeg syntes jeg hadde vært uheldig da både strykejernet og mikrobølgeovnen streiket rett oppunder jul, men det var de som hadde det verre. Du kan ta kontakt med NRK, de bruker å ha noen tragiske julefortellinger like for jul: Karl-Bertil Jonssons julafton , Dankerts jul, Frithjofs jul og flere. Der kan du selge inn din historie til neste år. Nå får du bare sove godt ut, ta en Valium og håpe på bedre tider. Ha en fin romjul!

  4. Pedro: Nei du. Vi skal en tur med danskebåten i dag så her kan alle ting skje. Det blir i alle fall romjul i sjøen for å feire Willys 80 – års dag.
   Ha en fin romjul på fast grunn!!!

  5. Ja dette var en serie av viderverdighetene som nok vil huskes. Men sett poitivt på det var det greit at det var gløgglasene som røk og at resten av opplevelsene løste seg. Vi hadde en lignende episode en juledag fo noen år siden. Vi ventet gjester og var igang med svinsteiken da inntakssikringerøk. 60 amp fantes ikke og alle butikker stengt. Redningen var å kontakte en venn som jobbet i et et stort entreprenørselskap. Vi gjennomsøkte lageret der og fant til slutt to sjkringer. Saken ble løst etter mye oppstuss og maten ble ferdig om enn sent på dagen. Panikken seg over. Så vi skjønner hvordan det føltes.

  6. JA: Ja, det var litt hektisk en stund, for med elektronikkproblemer kan man ikke være sikker på utfallet. Men det ble jul med pinnekjøtt til slutt. I dag går turen til Danmark med danskebåten. Vi skal feire Willys 80 – års dag på bøljan den blå. Det kan bli heftig dersom stormen som varsles treffer oss i Skagerak. Vel, den tid og den sorg.
   Dere må ha en fin romjulstid.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg