Modern times…

 

var en av Chaplins store filmer hvor han rettet skråblikket på den moderne industrien og industriarbeiderens mer eller mindre traurige jobb med skruing og ensformighet. Maskiner hadde tatt over mange av arbeidoppgavene, og kjedelige jobber var tilbake. Nå står så også disse jobbene for fall, for roboter tar etterhvert over alle manuelle arbeidsoppgaver i fabrikkene.
 

Men det var ikke det jeg ville skrive om i dag. Jeg har nemlig fundert litt over moderne design og målgruppene den sikter mot. Det er tydelig at den rettes mot aldersgruppen 60 minus og rett er det. Bevares, det er nok i de yngre aldersgrupper man finner de som etablerer seg, og som skal forme sine miljø og liv med hus. innbo og duppeditter. Og det er antakelig også disse gruppene som frekventerer det offentlige rom oftest.
Det er her jeg lurer på om ikke de flinke designerne har glemt at behovene endres med alder og år. Vi som er 60 eller helst 70+ beveger oss også i det offentlige rom og ellers på ymse arenaer, og da liker vi å finne faciliteter som vi kan håndtere på en enkel måte, til eksempel  en god og litt høy parkbenk med armlene som hjelper oss å komme oss opp fra på en enkel måte.
I dag kan man registrere at mange av disse hvilestedene blir utstyrt med lave hvileplasser uten noe form for armlener, og disse gjør det umulig for denne gubben å ta en pit-stop en slik plass. Han må da bli sittende til løftehjelp kommer.

Google
Designen er sikkert helt up-to-date, men kjære designere, kunne dere ikke også ha noen litt høyere sitteplasser for oss eldre i tillegg til de lave som pryder Aker Brygge?

BT 27.02.2016
Et annet eksempel er moderniseringen av hurtigruten med nytt interiør.

Som man ser er det også plassert moderne laver stoler uten armlene framme på den fineste utsiktsplassen. Man øyner noen bedre stoler i bakgrunnen, i alle fall en. Man det er jo stort sett voksne som benytter hurtigruten over lengre strekk, og en kunne kanskje hatt det litt i tankene under innredningen.

Dette innlegget må ikke tolkes som et surmaget oppstøt mot moderne design, men gubben skulle ønske at designerne tenkte litt mer på mangfoldet i sine kreative oppdragsprosesser.

 

8 kommentarer
  1. Hm, det har jeg faktisk aldri tenkt over, men når du sier det, så stemmer det jo virkelig! -Og det er vel ikke såååå lenge til jeg faktisk vil legge merke til det selv. 😉 Det burde jo være noen gode plasser for alle og enhver, og det er faktisk ikke så vanskelig å lage “kule design” som er funksjonelle for alle aldersgrupper heller 🙂

  2. BareMonica: Moderne design liker jeg, den er spennende og oftest funkssjonell, men akkurat disse sittegruppene kunne kanskje vært litt mer tilpasset aldersgruppene.
   Ha en fin dag videre…

  3. synes dette var et fornuftigt innlegg ,og mange som designer nytt til allmennheten burde tenke som du,for vi er mange som har behov for litt høgre sitteplasser og enkle dubeditter ))

  4. I min barndom synes jeg å huske at gamle folk (70-åringer) gikk med stokk. Kanskje det er vi som har glemt hvordan det er å bli gammel. Jeg har en stående ved utgangsdøra, kanskje jeg burde ta den med vad neste besøk på Aker Brygge. Den kunne kanskje også brukes som et våpen, i tilfelle noen skulle bli nærgående. Så får våre unge designere boltre seg med ubrukelige benker. Ha en fin dag blant ubrukelige utemøbler!

  5. Har forandra seg litt i samfunnet siden jeg så på Chaplins filmer ja :)) Og jeg er enig i at det bør tilbys sitteplasser til ulike aldere og behov…skal ikke bare SE stilig ut…må fungere også :)) Fin kveld til deg :))

  6. annebe: Ja, slik bør det være. Det er ikke enkelt å komme opp av lave stoler uten armlene eller annet hjelpemiddel. Det må være mulig å kombinere design og funksjonalitet i det offentlige rom.
   Ha en fin kveld…

  7. Pedro: Ja, stokken er god å ha den, selv i dag som vi skal se ut som, og oppføre oss som ungdommer “to the bitter end”. Turstaven er anvendelig både som våpen og hjelpemiddel, og den følger meg ofte på trimturen
   Ha en fin pensjonistkveld i gyngestolen…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg