Dagen i dag er Tiendedagen eller kirkeskattdagen. Den ble innført på 1100-tallet av Sigurd Jorsalfare, og fordelt mellom biskop, prest, kirke og de fattige.
Sikkert minst til de sistnevnte.
Hva besto skatten av? Jo, lin, tråd, og av alle ting stømpebånd samt skatte-ull til prestenes koner.
Denne skatten sies å ha blitt opphevd så sent som i 1911!
Men, dagen heter egentlig Mariamesse.
Google.
Det er en gammel festdag til minne om at foreldrene til jomfru Maria førte henne til templet i Jerusalem som en takk for at de hadde fått henne.
Legenden forteller at de var så gamle da de fikk henne at toget for å få en unge forlengst hadde forlatt stasjonen. Derfor besøkte de templet i takknemlighet.
Om dette er en realitet eller bare en legende får være opp til den enkeltes tro. Ang. skatteinnkrevingen til de geistlige må der ikke herske noen tvil!
Ha en fin dag.
Det var den gang norsk ull var god nok til prestekoner og innenlands forbruk. I dag er det ingen som vil ha norsk ull. Den går til England for vasking, og senere til Mexico som råvare til gulvtepper. Bøndene får sikkert sitt, men staten må nok inn med eksportsubsidier for å bli kvitt den. Vi får glede oss over at noe av sauen blir igjen hos oss; pinnekjøttet. Ha en fin fotballhelg!
Takk for at du skreiv dette, elles hadde eg trudd at det var ein heilt vanleg fredag. No veit eg betre.
Greit å lære litt nytt :)) denne historien hadde ikke jeg hørt før
fruensvilje: Jeg har en bok hvor jeg finner slike historier, og det er interessant hvordan religiøse hendelser koples mot mer verdslige aktiviteter. Ikke minst kirkenes evner til å utnytte hendelsene økonomisk.
Oldemorbloggen: Nei, me lyt vel nytta kyrkjas mange merkjedagar til å markera at ikkje alle fredagar berre er fredag, haha…
Pedro: Ja, eg hadde vel jobb på eit av dei siste spinneria i lande, DFU, og det er ei god stund sidan. Om du har heilt rett i at all ulla vert eksportert, veit eg ikje. For hi veka fekk eg eit par strikkasokkar kor ho som strikka dei bedyra at råstoffet var ekte varer.
Ein ting er i alle fall sikkert, sokkene varmar godt gamle bein på kjølege vinterkveldar.
Nordmennene og kvinnene har nok blitt meir kresne med tida, så nå er det berre merinoulla som er god nok. Men me er godtruande og svel rått reklametekstane om ekte norsk ull. Ta ein titt på denne: http://www.osloby.no/article613640_2.ece
Pedro: Ja, merinoulla er kanskje litt mjukare, men sokkene eg fekk var av den gamle grove sorten. Om dei er av norsk ull veit eg ikkje, men gode å ha på foten er dei.