Hellige tre kongers aften…


Her er de tre hellige konger, Kaspar, Melkior og Balthasar. dagen er kalt, den gamle juleaften, altså dagen før de hellige tre kongers dag.
Jeg skal ikke si noe mer om dagen enn at den har sammenheng med den julianske kalenderen som ikke var helt nøyaktig, og da hadde julaften havnet på 5. januar.
Den gregorianske kalenderen, som ble tatt i bruk på 1700-tallet  sløyfa skuddårsdager i hele hundreår som ikke var delelig med fire, og dermed ble kalendere mer nøyaktig, og vi har julaften der den i dag er.Vanskelig? Ja, det synes jeg også.

Selvsagt skulle det festes denne dagen og her påstås tradisjonen med mandelen i grøten å stamme fra. Man puttet en bønne i en stor pudding som ble servert gjestene. Den mannen som fikk bønnen i munnen ble kalt bønnekonge. Hvis en kvinne fikk bønnen måtte hun overdra den til den mannen hun likte best. (Dette skal jeg huske til neste jul, for vi må overholde tradisjoner.).
Selvsagt skulle man også drikke , slåss og jakte kvinner (Dersom laddevinsrusen ikke hadde tatt overhånd). Det med drikkingen er visst for endels vedkommende en tradisjon som håndheves med stor innlevelse selv i dag.  Hvordan det er med slåssing og kvinnejakt på juleaften i dag kjenner jeg ikke til.

Vel, det er først i morgen det er 13.dag jul og hellige tre kongers dag. Da skal julen ut.

7 kommentarer
    1. Nå har selv paven innrømmet at vi feirer jul på feil årstid, sannsynligvis 2 – 3 måneder for sent. Dessuten døde kong Herodes 4 år før Kristi fødsel, og Kvirinius ble ikke landshøvding før i år 6 etter Kr.f. Kanskje vi skal løse problemet mned å gå over til den kinesiske kalenderen? Du får tenke på det i natt dersom søvnen skulle utebli.

    2. Pedro: Nei, du jeg har mer enn nok å tenke på med forskjellen på den julianske og den gregorianske kalenderen. At vi feirer julen for sent kan vi lese av vårherres vrede med ikke å holde styr på datoene. Det er jo derfor han velsigner oss med megauvær i julehelga for tiden.
      Vi får sove på våre grublerier Pedro.

    3. Sirdalsrypa: Jada, mandelen er sikra nå for all fremtid. Gratulerer med din datter. I og med feiringen har du jo mannskap til å hjelpe deg med å få ut julen i morgen.

    4. Interessant. Jeg ser også på en primstav at denne dagen (6.jan) er merket med tre kroner, og at det beskrives som siste juledagen. Videre (7.jan) er merket med en kirkeklokke, og dagen kalles Eldbjørgsdag/St.Knut—-julen ringes ut. På 13.januar er det merket med en sopelime, og dagen er tyvende dag jul/Knutsdag-man feier julen ut.
      Her er mange datoer å forholde seg til, men en ting er vel sikkert : Julen varer IKKE til påske 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg