Dagens CO2-oppstøt.

Jeg har vel tidligere vært innom emnet, men nå har man så smått prøvd å starte en avisdebatt om elektrifiseringen av våre olje -. og – gassplatformer og konsekvensene av denne politikken.

Problemstilling.: Våre politikere har vedtatt en gradvis nedtrapping av CO2-utslippene.

Tiltak.: Et tiltak er å kjøpe kvoter eksempelvis når du skal ut å fly.
Vet noen hva disse pengene går til?
Videre blir det utslippsrestriksjoner for transport, fyring etc, her kan sikkert endel gjøres for å spare klimaet.. Her skulle pelletsovnene bli et godt alternativ – for dem som er i stand til å finne noen leverandører av dette brenselet.
Et av de store poengene er så at hele sokkelen skal elektrifiseres, dvs at de fleste plattformer skal få sin strøm fra fastlandet.

Gjennomføring.: For å gjennomføre dette må det, for det første legges sjøkabler fra fastlandet ut til anleggene i Nordsjøen. I parentes blir vel kabelen i Hardangerfjorden for en lillebror å regne. Så må det fremskaffes linjekapasitet på land for å føre tilstrekkelige mengder kraft til disse kablene.
Hvem må betale for denne infrastrukturen?
Når så dette er gjort og plattformen er forurensingsfri kan man produsere olje og gass til kontinenetet. Der vil de så brenne gassen, også den vi kunne ha brukt til å produsere strøm på selve produksjonsplatformen.
Hvor er den globale miljøgevinsten?
Mye av elektrisiteten som skal ut på plattformen må kjøpes fra våre naboland, fra Sveriges atomkraftverk og kullkraftverk i Danmark, ja kanskje til og med fra gasskraftverkene i Tyskland, mens vi opplever ultrahøye priser i kalde vintermåneder.
Forurensende kullkraftverk vil bli stengt, er politikernes mantra. Er det realistisk å regne med det ettersom Europa stadig har økende kraftbehov.

Hvem betaler gildet? Jo, det er du og jeg. Kabling og lave vannmagasiner fører til høyere strømpriser. Det vi ser er at kraftselskap og stat håver inn milliardbeløp. Staten alene tar etter sigende inn over 20 MRD bare i år.

Har noen hørt at skattetrykket ikke skulle øke i denne stortingsperioden. Jeg har hørt det opptil flere ganger. Ja, unntaket er visst den økende skatten for en stor del av oss pensjonister. Unnskyld, skatteøkningen kommer visst over strøm-regningen også.

Takk for meg.

 

 

12 kommentarer
  1. Dette har jeg ikke fått med meg. Det er jo ganske så hårreisende hvis dette blir en realitet?
   Det er vel derfor det er så viktig å få disse Hardangerkablene, de skylder på at Vestlandet (Bergen) trenger all den strømmen, men det er vel forberedelser til videreføring ut i havet det da. Går ikke ann.

  2. Kjempeinteressant tema du tar opp! Det vil koste det også, men det er jo mye mere miljøvennlig da!
   Jeg ønsker deg en kjempefin torsdag!:) Følger med fra blogspotbloggen min, og kommer fortsatt til å følge deg derfra!:)
   Ønsker deg en kjempefin torsdag!:)

  3. Mojita: Ja, du vet at Vestlandet trenger strømmen når det meste av stømmen som produseres på Mongstad eksporteres til Nordsjøen. Jeg leste at en av plattformene som poduserer gass konsumerer like mye strøm som 22000 husstander, men jeg velger å tro at det ikke er så gale.
   Bergensregioenen få da få strøm annetsteds fra.
   Men du vet at eneripolitikken er så innvevd at det knapt er noen som har oversikten.

  4. Toril:Tja, men du vet, gassen blir brent, og jeg mener at for kloden er det det samme enten den brennes i Nordsjøen eller i Tyskland. Jaja, det er et vanskelig tema. Ha en god dag.

  5. I Norge hadde vi for noen år siden europas billigste strøm. Nå har vi europas dyreste. Denne utviklingen har skjedd over noen år, så man kan ikke skylde på en spesiell regjering, eller et spesielt politisk parti. Alle ser ut til å velte kostnadene over på “den lille mann”. Men argumenter som at “pengene skal jo inn”, tror jeg den sittende regjering er alene om.
   I et demokrati kan man gjennom valg gi uttrykk for sine meninger, og i neste omgang få til en endring av systemet. Men hva skal vi nå stemme på? Det er mitt uløste problem.

  6. Pedro: Ja, du har dilemmaet der. Alle konstellasjoner, ut fra forskjelige politiske ståsted, skatt, miljø, profitt, etc, vil sannsynligvis ende opp med samme resultat for oss, nemlig europas dyreste strøm.
   Men absurditeten her ligger mye i opphenting av gass, eksport til kontinentet. Så import av miljøuvennlig kraft til å kunne hente opp og gjøre gassen selgbar. Reelt sett, kan noen dokumentere miljøgevinsten? NEI, mener jeg.
   Skatte- og avgiftsgevinsten for sultne regjeringer lar seg enkelt dokumentere.
   De såkalte grønne sertifikatene skal visstnok ytterligere øke presset på strømprisene.
   Vi skulle hatt et småkraftverk Pedro. Kanskje vi kystforlk skulle satse på privat bølgekraft? Ha en fin dag.

  7. Helt enig med deg, dette er bare så tullete. Jeg har også vært med på å lage debatt om dette på ABC startsiden, men ser ikke ut til at politikerne har øynene oppe for hva folket mener. Mannen min jobber i olja og mener også dette er tullete. Sende gassen fra norsjøen i rør til Tyskland, kjøpe strøm tilbake og sende den via Hardanger og ut i nordsjøen igjen. Nei dette er bare tull

  8. Grete:En må vel være politiker for å forstå meningen med de meningsløse. Men som en annen kommentator seier, det blir visst stort sett det samme hvilke politikerer vi velger, det blir antakelig samme resultat. Ha en fin kveld.

  9. Her har vi en veldig interressant fenomen. Politiske krefter har klart å overbevise opunionen om at markedskrefter er fint. I et fritt marked kan vi selv velge og få de gunstigste prisene. Fordelen med et fritt marked er at man slipper politisk kontroll. Nå er det slik at strøm er energi og energi er en begrenset ressurs. Når etterspørselen blir større enn tilbudet vil markedet rasjonere dette ved å skru opp prisen. Markedet har også den egenskapen at det ikke tar sosiale hensyn. Nå har vi den situasjonen på strøm i Norge og plutselig skriker opunionen om politisk styring.
   Olje er også energi. 80% av verdiskapningen på sokkelen går rett i statskassa. Vi jubler når oljeprisen går i været. 70% av inntektene fra elektrisk energi går også rett i statskassa, det er plutselig å flå folk.

  10. Sveinung:Fint at du er innom bloggen min av og til. Du underbygger jo med tall noe av det jeg prøvde å få fram. Det er utvilsomt en villet politikk vi er utsatt for, og situasjonen på kraftmarkedet er resultatet av at vi har overlatt dette markedet fritt til kapitalkreftene, og her blr staten den store kapitalisten selv, ref dine inntektstall. Det som gjør meg betenkt er at vi ikke greier å gjennomskue den fiffige måten politikerne strammer skatteskruen uten at det gjenspeiles på skatteseddelen. For vi har vel ikke fått økte skatter verken i forrige, eller i denne stortingsperioden!!
   Ha en fin dag.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg