Sildejul.


Her er nestkommanderendes bidrag til julebordene  i heimen. Det har blitt en tradisjon å lage tre sildesorter til jul. I år ble det bare to, nemlig tomatsild og glassmestersild.

Knepet med tomatsilda er at jeg bruker kryddersild som råstoff.

Glassmestersilda har utvannet spekesild som basis, men i motsetning til ekte glassmestersild er denne skinn og beinfri. Jeg forstår i grunnen ikke hvorfor den opprinnelige oppskrifta baserte seg på sild med både skinn og bein. Det måtte da bli noe ordentlig søl.

16 kommentarer
    1. Jeg har også forsøkt meg på sild i år. Det ble en variant som heter glassmester med irsk whisky. Det skal nok bli en liten surprise på første juledag.
      Så en kommentar om sild med skinn og bein:
      Du må huske at sild virket på det menneskelige legeme som lampekosten på parafinlampene. Etter en omgang med nevnte redskaper lyste lampen klart, og sangstemmen til sildespiseren ble klokkeklar og ren. Det var nok spesielt bra i juletiden når alle julesanger skulle avsynges. Det kunne bli veldig mange vers, spesielt når alle versene skulle være med på begge målfører.
      Nå har du to dager igjen til å trimme stemmen. Ha en fin førejulstid!

    2. Det har det vært i vår familie også!:) På familielunchen vi har hver jul er det flere sorter med sild på bordet!:)
      Ønsker deg en kjempeifn tirsdags ettermiddag!:)

    3. Det har aldri vært noen tradisjon å lage sild i min familie, men svigerfar elsker sild og kjøper inn nok til påske hver jul.
      Og en liten digresjon.. Når jeg var liten likte jeg verken løk eller fisk.. Men sursild, det var det beste jeg viste på skiven.

    4. Pedro:Ja, noen har såpass mye i kjelleren at de kan tillate seg whiskyutskeielser på glassmestersilda.

      Forklaringa vedr. spekesild med skinn og bein i glassmesteren vet jeg ikke helt om jeg sluker – bokstavelig talt. I alle fall ville vel stemmeleiet lagt på 2. bass med så mye silderusk på stemmebåndene. Forresten, der vil det vel også ligge etter den whisky-infiserte silda di også.
      Med eller uten whisky, ha en fortsatt god førjulstid.

    5. Det eneste jeg kan lage er sursild, men jeg spiser det ikke 🙂
      Det med heil sild kommer vel kanskje av at de skulle få med seg mest mulig mineraler og proteiner i kosten, finnes jo de som spiser “alt”, gjorde i alle fall :)) Her i huset er forøvrig gubben alene om å spise sild i jula.

    6. Joda, sild er et must på Brunsj-bordet 1. juledag hos oss. Jeg lager en variant som heter rett og slett Julesild. Bruker kryddersild i stedet for spekesild. Den blir bedre da syns vi.
      Jeg har heller ikke forstått vitsen med “hel” sild i glassmester-silden. Kan grunnen være at den er svensk? De har bl.a. Sur-strømming som skal visst nok være svæt SPESIELL og lukte pyton.

    7. Emmieverlasting:Det går litt på smak og behag, men jeg tror at enkelte opplever at silda blir bedre med årene, dvs når man blir eldre. Om sild er godt eller ikke kommer også mye an på tilberedingen. Ha en fin juleinnspurt.

    8. farmoringrid:Det å bruke kryddersild gir en mer rund og behagelig smak på enkelte silderetter.
      Så “glassmesteren” er en svensk silderett, det visste jeg ikke. Kanskje de ikke tok seg tid nok under tilberedingen. Ja, de svenskene.
      Ellers er matjesilda ganske god, men den er vel egentlig hollansk. Av alle steder, har vi kjøpt den på IKEA’s matdisk. Ha en rolig juleinnspurt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg