Lekseallergi

Kilde.: Skole.karmoy.kom

I dag leste jeg i lokalavisa en forhåndsomtale av en rockekonsert mot lekser arrangert av Rød Ungdom. Som gammel leksehjelper trigga det meg til å skrive et innlegg i den samme avisa. Her er det.

 

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Konsert mot lekser ?!?!

Ja, en skal sannelig høre mye før ørene detter av, men dette er i drøyeste laget. Likevel, det skulle vel ikke forbause noen om et slikt evenement ville dukke opp. Det er forøvrig ikke stort over et år siden selveste skoledirektøren gikk til felttog mot leksene i skoleverket, noe hun heldigvis modererte etterhvert.

I forbindelse med dette arrangementet uttalte arrangøren, Rød Ungdom, at det fins et alternativ til lekser uten at alternativet ble gjort rede for. La oss få alternativene på bordet slik at de kan drøftes på en ryddig måte, ikke bare komme med påstanden om at noe fins der ute.

Undertegnde mener at en må se på leksehjelp som på annen trening. Dersom en vil bli god i et emne, en idrett, eller en jobb. Ja, da må en øve opp ferdighetene ved repetisjon. Skal du benytte en håndtverker vil du jo helst bruke en som har erfaring, og som kan faget sitt. Det synes jeg er innlysende, og slik tror jeg nok også det vil være når det gjelder å beherske boklige fag. Læreren gir deg basiskunnskapen, men det blir opp til deg selv å repetere det du har lært til det ?sitter?. Her kommer leksene inn. Ved å utføre disse får eleven den nødvendige repetisjonen, og kan derved øke ferdigheten i skolefagene.

En innvending mot lekser var at elever med foreldre med lite utdanning ikke er i stand til å hjelpe ungene sine med leksene. Til det vil jeg si at det skal svært så lite utdanning til for å hjelpe ungene på de lavere klassetrinnene (1 ? 7). En annen sak er at det nå er leksehjelpsordninger under utbygging, og disse ordningene tar sikte på å gi et tilbud til flere og flere elever i hele skoleverket.

Såvel det offentlige som frivillige organisasjoner har satt igang leksehjelpsordninger, og det viser seg at elever som får tilbudet strømmer til. I stedet for å bannlyse lekseordningen synes jeg at en skulle støtte opp om tiltaket så lenge de mange høytflyvende alternativene til lekser ikke har gått inn for landing.

Dersom den norske skolen skal komme seg ut av Pisa-uføret (lav ranking) er jeg overbevist om at faglig øving i form av lekseinnsats vil være en av flere faktorer på veien.

Som flerårig leksehjelper hos Askøy Røde Kors ser jeg stadig nytten av leksehjelpsarbeidet i form av takknemlige elever og foreldre. Et lite rop om hjelp til slutt. Det trengs flere frivillige til leksehjelptiltakene. Jeg er sikker på at mange der ute har anledning til å avse 3 ? 4 timer i uka til deltakelse på et slikt tiltak.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg