Navneskifter, identitet og sånn…


Google,
Har dere registrert dette snåle fenomenet?Nå skal  de aller fleste fimanavn krypteres (gjøres helt uforståelige) og så tillegges et ettall (1) i bakkant. Det kan nevnes, Fjord1,  Apotek1 , etc. Sparebank1 er jo på sett og vis et unntak, for her skjønner vi at navnet har med bank å gjøre, men hva ett-tallet skal si oss må noen være vennlig å forklare oss.

Google
Mens vi er i gaten for navneendringer kan jeg foreslå et annet navneskifte som fremkaller en viss form for logikk. Her i Bergen har vi et yndet turistmål som heter/kalles Fløyen. Her bør rette myndighet gripe gud i foten og døpe stedet om til Fløy1.

Google
En annen bane til besvær her i byen er Bane NOR (hva nå enn det måtte være).  Den har nå tillatt seg det overgrepet å døpe Jernbanestasjonen i Bergen om til Bergen Stasjon og dertil ødelagt fasaden med skrifttegn som slett ikke passer inn på en  hundreårgammel  stilbygning. Nei, togstasjonen i Bergen heter.: Jernbanestasjonen i Bergen, og det skal den i framtiden også hete…Basta!

Google.
Mens vi er inne på navneskifter har vi flere steder i byen som kunne trengt en oppshining av navnet, og her peker en av UNESCO’s stoltheter, Bryggen seg ut. Det ble før kalt Tyskebryggen, men det måtte en verdenskrig til for å få endret det navnet til Bryggen.
I samsvar med tidens navnetendenser bør nå, etter min mening denne turistfellen døpes om til Brygg1 (men da kan det kanskje forveksles med alkoholreklame).  I  Bane NOR’s ånd kunne man kanskje kalle stedet  Bergen Brygge. Jeg tør nesten ikke tenke på hvilken krig som måtte igangsettes for å få gjennomført et slikt navneskifte.
Som man ser er mulighetene for  fantasifulle navneendringer store.  Det er bare å sette et østlandsfirma i gang så blir nok navneuniformeringen gjennomført til bergensernes hoderystende ergrelse, men i fellesskapets byråkratiske  ånd.
Nei, vi vil beholde våre gamle navn på steder og streder, det har med  vår identitet,  vår nærhet  og kjærlighet til byen vår å gjøre.
Mvh
Magnus1 eller Strilamagnus.

4 kommentarer
    1. helt enige,skjønner overhode ikke hvorfor navn som har vært i alle dei år på død og liv må forandres,om noe navn blir skiftet ut,så brukes dei gamle mest på folkemunn uansett,tror jeg )

    2. Husk at de som endrer gamle navn har studert ved et eller annet universitet i Norge (og de har vi mange av). De har papir på at de kan dette. Hva har du å slå i bordet?
      Vi hadde en analog sak etter krigen. Da måtte man ty til befalet fra krig for å utdanne de nye offiserene. Når disse så hadde fått sin utdannelse, da sparket man krigsbefalet. De hadde nemlig ikke papir på at de kunne krigerfaget. Hurra for Norge!

    3. fruensvilje: Nei, det er stort sett forvirrande med alle desse nye og intetseiande navna. Om det er begrunna med at då finn folk ikkje fram kor dei skal henvenda seg om dei har ei klage eller eit spørsmål, ja då er slike navneskifte kanskje lure – for selskapa. For oss forbrukarar er det berre til fortredelse og fordyrelse. For kven trur du betalar for nyskilting, nye logoar etc etc?

    4. Nei, vesle vitet kjem ikkje langt Pedro, eg vedgår gjerne det. Du veit at i tillegg til mastergradane lyt ein og setja ein merkjestein opp etter seg, og kva er då betre enn å slå om seg med nye prangande navneskilt som me vanlege daudelege ikkje skjøner “bæret” av.
      Fylkesbåtane Sogn og Fjordane (FSF), kalla fanden sitt folk av Jakob Sande. Det kunne dei vel ikkje ha hengjande på seg, og då vart det Fjord1 elle Norled, ikkje veit eg.
      Jaja, no har eg vel sagt det MESTA.
      God kveld og kos deg med skattemeldinga (Ordet sjølmelding vart visst litt for sterkt for oss “sarte” sjeler)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg